Hymyilevän viha

Perjantaina yhdysvaltalaisyhtye Okkervil River julkaisee kahdeksannen levynsä nimeltään Away. Odotan levyä kovalla innolla: yhtye on yksi ehdottomista suosikeistani, eikä yksikään levy ole koskaan ollut pettymys, vaikka kaikista en ole yhtä paljon innostunutkaan. Country-sävytteisestä folkista tyylillisesti polveilevaan indie rockiin kulkeutunut yhtye on pistetty uudella levyllä kaikin tavoin uusiksi: lauluntekijä Will Sheff vaihtoi kaikki soittajat ja värväsi mukaan esimerkiksi jazz-taustaisia muusikkoja. Koko levy äänitettiin muutamassa päivässä livenä, ja mitä ilmeisimmin sointi on ajattoman hienostunut, ainakin jos on uskominen ennakkoon julkaistua ”Okkervil River R.I.P” -kappaletta.

Levyä promotoidessaan yhtye on soittanut livenä läpimurtolevy Black Sheep Boyn (2005) kappaletta ”For Real” uudestaan sovitettuna. Alkuperäisessä hiljaista ja pahaenteistä alkua seuraa yhtyeen liki aseen laukausten lailla säikäyttelevä hakkausrytmi. Samalla laulun kertoja haikailee jotain aitoa; jotain todellista. Aitous kytkeytyy väkivaltaan:

”I really miss what really did exist
when I held your throat so tight 
And I miss the bus as it swerved from us
and came crashing to its side”

Kappale kääntyy nuhjuiseen ja vihaiseen poljentoon, joka nykii ja hakkaa ja hetkittäin pursuaa sitä elämää, jonka viemisestä kertoja haaveilee.

Uusi versiointi on kiinnostava kontrasti tälle. Vihainen nykivyys on muuttunut liki laiskanrennoksi grooveksi. Sheff laulaa puhemaisesti fraseeraten. Kertoja ei enää huuda aitojen kokemusten perään niin palavasti ja näytä vihaansa, vaan se korkeintaan vilahtelee kyynisen olemuksen läpi ajoittain. Rennosti rullaavan soiton kanssa vaikutelma on kiero tavalla, joka tekee kappaleesta alkuperäistä ahdistavamman. Se ottaa sisältöönsä etäisyyttä. Pelottavinta vihaa on se, joka tulee rauhallisesti hymyilevän ihmisen suusta.

Juuri tuollaisia ovat hyvät uusintaversiot kappaleista: soitto muuttaa aikaisempaa vaikutelmaa ja pakottaa ajattelemaan tekstiä uudella tavalla.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s