Pari huomiota Teenage Dirtbagista (ja Miss Farkku-Suomesta)

Wheatuksen “Teenage Dirtbag” on ihastuttava kappale siihen nähden, että se on pohjimmiltaan vähän kamala. 2000-luvun alun punkpoppia laskelmoidun simppeleillä, teineihin uppoavilla lyriikoilla, musiikkivideolla Jason Biggs ja Mena Suvari jossain teinielokuvassa, jota en ole nähnyt, kalastajahattuinen laulaja… yäh.

Kuitenkin siinä on idiootinvarma, tavallaan hieno sävellys, viehättävän huonosti aikaa kestänyt sovitus ja laulajan epämaskuliininen ääni on mieleenpainuvampi kuin bändin aikalaisilla. (Kalastajahattukin on nololla tavalla hieno.) Ja se teksti on kaikessa yksinkertaisuudessaan tehokasta ja universaalia teinituntemusten kuvailua, joka sisältää yhden hienon käänteen.

Iron Maidenia kuunteleva teinitörppö haaveilee söpöstä tytöstä, jolla on kovanaamainen poikaystävä. Kumpikaan ei välitä teinitörpöstä – kunnes päättäjäistanssiaisissa söpö tyttö pyytää teinitörppöä Maidenin keikalle ja paljastaa olevansa itsekin vain teinitörppö!

Kappaleen twistissä tehdään se, mitä pojan perspektiivistä kuvatuissa teinielokuvissa liian harvoin tehdään: inhimillistetään pojan halujen kohde. Se toismaailmallinen tyttö saattaakin olla ihminen, jolla on persoonallisuus.

Kappale operoi teinielokuvien kontekstissa, mitä lyriikka kuvastollaan alleviivaa ja musiikkivideo korostaa. Käänne on pieni ja ilmeinen, mutta kyseisessä ympäristössä fiksu. Yhdysvaltalaisten teinielokuvien sosiaalitodellisuus on aivan liian yksiulotteinen, että kukaan todella mahtuisi mihinkään lokeroon (ja jos mahtuisi, olisi varmaankin liian typerä hävetäkseen yksiulotteisuuttaan).

Kauko Röyhkän Miss Farkku-Suomessa ulkopuolinen Välde haaveilee Pikestä, luokan söpöimmästä tytöstä, tuosta Suosikin kisan voittaneesta kaunottaresta. Ihastus pysyy etäisenä, ja aina kun Välde pääsee Piken lähelle, ei kaksikon välillä ole mitään todellista kemiaa. Ihastus on teinimäinen ja toimii lähinnä Välden päässä.

Lopussa Röyhkä tappaa Piken, koska se on ainoa mahdollisuus: Pike ei voi olla olemassa Välden maailmassa minään muuna kuin tavoittamattomana haaveena. Ei todellisena ihmisenä, joka eläisi ihan tavallisesti, menisi naimisiin ja töihin lähikauppaan.

Pike ei saa paljastua teinitörpöksi.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s