Showgirls ja vinksahtanut itsekunnioitus

image

Starship Troopersin (1997) satiiri ymmärrettiin joitakin vuosia elokuvan ilmestymisen jälkeen, ja kriitikkojen suhtautuminen elokuvaan muuttui nihkeästä jopa ylistäväksi. Showgirlsin (1995) uudelleenarvionti on ollut paljon hitaampaa ja vähäisempää, eikä yhtään niin yksimielistä. Elokuvaa pidetään joko sietämättömän huonona ja mauttomana tissielokuvana, josta voi nauttia korkeintaan camp-viihteenä, tai sitten verhoevenmaisena, viekkaana satiirina – ja mauttomana tissielokuvana.

Koska osasin odottaa satiirista elokuvaa joidenkin lukemieni juttujen perusteella, saatoin nähdä sellaisen helpommin. (Ja ehkä haluan myös asettaa itseni fiksujen elokuvankatsojien joukkoon ja väärinymmärretyn Verhoevenin puolelle.) On helppo ymmärtää, jos joku ei näe elokuvassa satiiria, sillä pintapuolisesti siitä ei ole mitään viitteitä. Showgirls näyttää ja tuntuu juuri samalta kuin kaikki muutkin houkutuksista kertovat kasvutarinat, aina tarinan rakenteesta, sivuhahmoista ja tietyistä käänteistä lähtien.

Kun elokuvan pitäisi paljastaa moraaliytimensä ja palautua pahimmista houkutusten kuvauksista ja moraalittomuuksista maan pinnalle kertoakseen opetuksensa, Showgirls paljastaakin, ettei sillä ole mitään moraaliydintä, eikä se aio teeskennellä löytäneensä sellaista – ja vetää homman vielä härskimmin ja typerämmin yli.

Päähenkilön lähipiiristä löytyy tämänkaltaisissa kasvutarinoissa moraalisia tukipylväitä, jotka muistuttavat “kunnollisesta” maailmasta, kun päähenkilö uppoaa syvemmälle uuteen, pahaan maailmaan.

Showgirlsin päähenkilön taustajoukot ovat naisen entisen strippiklubin roisi äitihahmo ja niljakas pomo, joka vaatii tanssijoiltaan suihinottoja. Nämä käyvät hakemassa naista pois suureellisesta show-maailmasta takaisin “aidommalle” ja sopivammalle klubille, mikä oli oikeasti yhtä vastenmielinen paikka kuin uudet kuviot.

Tanssimisen taiteellista kunnianhimoa ja “aitoutta” edustaa miestanssija, joka ei osaa olla harrastamasta seksiä tanssityttöjensä kanssa, ja lopulta panee yhden sellaisen paksuksi ja joutuu naimisiin ja kauppaan töihin.

Melkoisia moraalipylväitä.

Lopulta päähenkilö oppii viihdemaailman pahuudesta, kun rocktähti turvamiehineen raiskaa tämän ystävän, joka halusi rokkarin kanssa sänkyyn.

Päähenkilö potkii kostoksi rocktähteä naamaan ja lähtee Las Vegasista. “Voititko Vegasissa?” kysyy autokyydin tarjoava (aikaisemmin elokuvassa naista huijannut) mies, ja nainen vastaa: “Itseni”.

Itsekunnioituksen voitto on naurettavaa ja vinksahtanutta, mutta elokuva teeskentelee, että se olisi todellista ja arvostettavaa. Juuri siinä on Verhoevenin satiirin ydin: yksilö luulee voivansa lunastaa itsekunnioituksensa tietyillä teoilla, mutta kaikki ovat jo myyneet itsensä, ja maailma on jo niin pielessä, että mahdollisuutta puhtauteen ei edes ole. Kaikki ihmiset ovat säälittäviä ja pahoja, ja muun teeskenteleminen on tekopyhää. Elokuva on “moraaliton” sanan syvemmässä, nihilistisessä merkityksessä.

Showgirls on myös mauton, typerä, hillitön, liioitteleva. Myös oudolla tavalla viihdyttävä ja kiehtova, mutta ei erityisen kiihottava. Sekin lienee tarkoituksellista. Elizabeth Berkeley oli viihdyttävän kyvytön pääosassa ja Kyle MacLachlan säälittävä kierona klubijuppina.

Entä jos kyseessä ei olekaan irvaileva satiiri? Sitä on vaikea uskoa. Viimeistään lopun älyttömiksi väännetyt raiskauskohtaus ja kostokohtaus toimivat melko suorina osoituksina siitä, että Verhoeven on tiennyt, millaista typeryyttä on ollut tekemässä. Toivottavasti.

Vaikka elokuva onkin satiirinen, Verhoeven mässäilee seksillä ja mauttomuuksilla ja tuntuu nauttivan siitä todella. Ja niinhän sen pitääkin olla, että satiiri voi olla todellista. Muuten on helppo notkahtaa pelokkaaseen silottelun (“Katsokaa mitä oikeasti tarkoitan! Älkää pahastuko tästä!”) ja liian älylliseen ja kuivakkaan satiiriin, mikä ei toimisi tämän aiheen kohdalla ollenkaan.

Elokuvan pitää olla joka solultaan irstas ja mauton, että se voi todella sanoa jotain irstaudesta ja mauttomuudesta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s