Kappaleet, joista pidin vuonna 2013, osa 2

image

En ihastunut palavasti mihinkään uuteen kappaleeseen ensimmäisen osan kirjoittamisen jälkeen, joten tässä alkuperäinen, lyhyt listani syksyn ja loppuvuoden suosikkikappaleistani. Loppuvuodesta kuuntelin enemmän levyjä, mikä on tietenkin plussaa.

Syksy & loppuvuosi

Swearing at Motorists – Flying Pizza

Kuuntelin pitkin syksyä Pavementin ensimmäistä levyä, mutta en mitään kappaletta yli muiden. (Ehkä hieman Zurich Is Stainedia ja In the Mouth a Desertiä). Pavementin henkeä listalla kantaa Swearing at Motorists, jota minulle suositteli Spotifyn Discovery-palvelu. (Todella hyvä systeemi, olen löytänyt paljon hyviä tuttavuuksia sen kautta.)

Kyseessä on yhdysvaltalainen kitara-rummut-duo, joka levyttää Secret Canadianille. Flying Pizza on bändin tunnetuin biisi. Kappaleessa on Pavement-henkinen alakuloinen perusvire, mikä luo kiinnostavan kontrastin duurisävellykseen. Kitarat tamppaavat laiskasti, laulumelodia on oudon tyylitelty. Kestoa on alle kaksi minuuttia, ja välissä hieman rivakampi riffi.

Tekstissä puhuja näkee vanhan tutun kadulla ja pohtii, mitä tälle kuuluu. Puhuja ei halua tavata tuttuaan, sillä hänellä ei olisi mitään sanottavaa. Kovin samaistuttavaa. Joihinkin vanhoihin tuttuihin ei halua törmätä uudestaan, ja päällisin puolin ongelmattomatkin kuulumistenvaihdot ovat joskus tuskastuttavia kokemuksia.

“It’s been a long time but not too long
and not long enough I’m thinking to myself
How’s your mom
and are you working in the same place
Your hair got long and on and on”

Okkervil River – It Was My Season

En oikein päässyt yhtyeen edellislevy I Am Very Farin (2011) sisälle. Assosiatiiviset lyriikat ja ylihiotut sovitukset saivat levyn kuulostamaan kolkolta ja etäiseltä.

Odotin silti The Silver Gymnasiumia innolla. Tuottajaksi hankittiin John Agnello, joka on tuottanut muiden muassa Sonic Youthin tuoreempia levyjä, Kurt Vileä ja miksannut parhaat Dinosaur Jr. -levyt. Will Sheffiin teki myös vaikutuksen se, että Agnello oli 1980-luvulla mukana sellaisten hittien kuin The Outfieldsin Your Loven tekemisessä.

The Silver Gymnasium pohjaa Sheffin lapsuuteen Meridenin pikkukaupungissa New Hampshiressa. Levy on musiikillisesti 1980-lukulaista aikuisrockia juustoisine syntikkakuvioineen ja hoilauskertosäkeineen. Osa sävellyksistä on puolivillaisia ja kuin automaattivaiheella tehtyjä pastisseja.

Ensimmäisenä julkaistu It Was My Season on levyn paras kappale, ja se on yhtä viehättävän omalaatuinen näkemys 1970- ja 80-lukujen esikuviin kuin The Stage Namesin parhaimmisto (2007). Sovitus on pomppivine pianoineen, falsettistemmoineen ja viuluharmonioineen herkullisen tuhti. Teksti kertoo kahden nuoren toivottomasta rakkaudesta.

“I’ll say to you: to cut it off’s to cut me down…
If they take me out of school, you out of town…
I called a friend, my world at end, my words unwound.
I said, ‘It’s crashing down around our heads’.
We’re dumb. We’re dead. Shut up about it now.”

Mitään kovin omakohtaista sanottavaa minulla ei kappaleesta ole. Se on mestarillisen sujuvaa tarinankerrontaa, täynnä hienoja yksityiskohtia ja uskottavia hahmoja, mitä on aina ilo kuunnella.

Okkervil River – The Velocity of Saul at the Time of His Conversion

Kuuntelin marraskuussa muutenkin paljon Okkervil Riveriä, erityisesti yhtyeen toista levyä, Down the River of Golden Dreamsia (2003). The Velocity of Saul at the Time of His Conversion on yksi yhtyeen kauneimmista kappaleista, jonka tekstiin jäin täysin koukkuun. En tosin ole vieläkään täysin varma, mistä se kertoo.

Songmeanings-sivustolla eräs kommentoija yhdistää tekstin Saulin Raamatun apostoli Paavaliin, joka oli syntymänimeltään Saul. Saul oli kristittyjä vainoava fariseus, kunnes ylösnoussut Jeesus ilmestyi hänelle ja Saul kääntyi evankeliumia julistavaksi kristityksi.

Selitys on kiehtova. Itse olin ennen kommentin lukemista tulkinnut kappaleen vain epämääräisesti jonkinlaisena uskon- ja parisuhteen kriisinä. En ole varma, suhtautuuko Saul tekstissä kääntymykseensä positiivisesti vai ei. Ehkä kääntymys on tapa päästä irti maallisesta parisuhdekriisistä?

“But enough of ’the fight’
Enough ’you and I’
Enough of ”prevail” or ’walk in the light’
While the angels stand by I get high as a kite
I’m too tired to smile
Or know that I’m right
Am I right?“

Tai ehkä kääntymys onkin tapahtunut väkisin, ja Saul kaipaakin maallista elämäänsä.

”And I, feeling older, pull off to the shoulder
And wonder, with my head in my hands, should I call my wife?”

Tähän viittaa osin myös viimeinen säkeistö:

“And when the spacecraft came down
I was left on the ground
Will you keep me around
Will you help me survive
After my time?”

Kappaleessa on ihastuttavan lämmin sointi. Alun ujeltava pedalsteel-kitara, kertosäkeen haitari ja sitä seuraavan väliosan mellotron-melodia sulattavat joka kerta.

Vastapainona pehmeydelle löytyy kappaleen alkuperäisversio, joka ilmestyi ep:llä Stars Too Small to Use (1999). Epävireisellä akustisella kitaralla soitettu kappale räjähtää kertosäkeissä suureelliseksi, kun kovakätinen rumpukomppi tunkeutuu mukaan. Ajatus on sama, mutta toteutustapa on karkeampi. Kuuntelemisen arvoinen sekin. Harmi vain, että ainoa löytämäni kuuntelulinkki on halveksittavassa Groovesharkissa, mutta linkitän silti.

Xiu Xiu – Dear God, I Hate Myself

Xiu Xiusta ja tästä kappaleesta kirjoitin jo aikaisemmin. Sen verran vielä lisäisin, että tämä kappale on hyvä osoitus siitä, kuinka näin isoja sanoja saa käyttää vain, jos tekee musiikkia, joka intensiteetillään nousee niiden tasolle. Apeaa säkeistöä seuraa oudon positiivinen kertosäe. Oleellisia ovat väliosat, joista löytyy nostattavaa kitarariffittelyä ja Nintendo DS -käsikonsolilla sävellettyä sekoilua.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s