Tänään kuuntelen shoegaze-Wojciechia

Wojciech on vähän kuollut. Ihastuttavan höpönaivistista unipoppia soittavan yhtyeen viimeisin levy Sointula ilmestyi vuonna 2009. Yhtyeen Facebook-sivuilta löytyy harvakseen kirjoitettuja tilapäivityksiä, joissa kerrotaan uuden levyn tuskaisesta tekoprosessista. Levyä on tehty alkuvuodesta 2010 asti vaihtelevan aktiivisesti. Viimeisimmässä päivityksessä, joka on tämän vuoden helmikuulta, sanotaan näin:

“Väliin mahtuu jaksoja, jolloin inspiraatio oli pahasti hakusessa, eikä homma edistynyt, ja välillä oli taas kausia, jolloin tekeminen tuntui mielekkäältä. Taas tök-kii.”

“Viime vuonna emme työstäneet levyä juuri ollenkaan. Äänitin kotona muutaman biisin (Avaruusfaarao, Marsin kirsikkapuutarhat) johonkin vaiheeseen, mutta siinä kaikki. Pikkuhiljaa kaikki tuntui vain hidastuvan ennen pysähtymistä, ja tässä sitä nyt sitten ollaan, pysähdyksissä. Tällä hetkellä Wojciechilla ei ole julkaisijaa, joten aikataulujen ja tekemisten suhteen olemme entistäkin enemmän tuuliajolla. Kun deadlineja ei ole, valmistakaan ei tunnu tulevan.”

Voihan harmi. Pidin Sointulasta (2007), ja Ystävät, toverit (2004) sekä Kuuliainen ampiainen (2005) ovat täydellisiä levyjä. Jälkimmäisen levyn kahdeksan ensimmäistä kappaletta ovat parasta suomenkielistä unipoppia ikinä. Täydellisiä popsävellyksiä, ihastuttavaa lyriikkaa (“Eteisessä sataa taas / vanha piano kuiskaa synkän nuotin / Okei, edes joku kaipaa” on pureutunut osaksi tajuntaani) ja täydellisen lämmin sointi. Eivät loputkaan kappaleet huonoja ole.

Mutta siitä shoegaze-Wojciechista: Facebook-sivuilta löytyi linkki Jari Oisalon TYYNYT-nimellä tekemään versioon Monstrolento-levyn kappaleesta Lrja. Alkuperäinenkin kappale on aika shoegaze-henkinen, mutta cover on sitä todella. Mieleen tulee hyvin vahvasti My Bloody Valentine: kitarat surisevat tasaista särövallia, ja heikko laulu on miksattu jonnekin kauas.

En ole varma kummasta pidän enemmän. Alkuperäinen on kauniin ilmava, mutta coverissa loppu on väännetty synkemmäksi ja vähäeleiseksi junnaamiseksi, mikä toimii hienosti.

Linkittäisin alkuperäisen kappaleen, mutta Wojciechin kappaleita ei netistä hirveästi löydy. Sointula löytyy Spotifysta, ja kotisivuilta löytyy soitin, josta löytyy joitakin kappaleita kaikilta levyiltä, mutta ainakaan kirjoitushetkellä se ei toimi. Monstrolentoa löytyy kuitenkin levykaupoista, suosittelen lämpimästi hankkimaan.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s